Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2007

Ηλεκτρομαγνητική Ακτινοβολία & Ρύπανση















Πολύς λόγος έχει γίνει τα τελευταία χρόνια για την ρύπανση που δεχόμαστε από την εκπομπή Η/Α (Ηλεκτρομαγνητικής Ακτινοβολίας) από διάφορες πηγές. Ο περισσότερος λόγος έγινε με την εμφάνιση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας. Πρέπει όμως να σας θυμίσω ότι πριν από αυτές είχαμε ήδη ασχοληθεί με τους αγωγούς μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ (Υψηλής Τάσης) αλλά και άλλες πηγές ρύπανσης τέτοιας μορφής.

Θα ξεκινήσω να ασχολούμαι με το θέμα αυτό, παρουσιάζοντας σας κάθε φορά φωτογραφίες και σχόλια, αλλά και συγκεκριμένες θέσεις κεραιών κινητής τηλεφωνίας για να ευαισθητοποιήσω τους ανθρώπους της πόλης μας που δέχονται την ακτινοβολία εν αγνοία τους αφού οι κεραίες στις περισσότερες περιπτώσεις είναι καμουφλαρισμένες. Βρίσκονται πάνω από φροντιστήρια που πηγαίνουν μαθητές δίπλα σε σχολεία, από χώρους που πολλοί από σας περνάτε αρκετές ώρες. Προσοχή γιατί δυστυχώς τα αποτελέσματα της Η/Α δεν είναι ορατά και άμεσα.

Πριν από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας που καλώς ή κακώς έχουν κάνει την παρουσία τους τα τελευταία χρόνια και είναι ας πούμε κάτι καινούργιο πρέπει να αναφερθώ στην Η/Α που δεχόμαστε από τους Ραδιοφωνικούς Σταθμούς(Ρ/Σ). Οι Ρ/Σ εκπέμπουν πολύ μεγάλο ποσό Η/Α που αυξάνεται σε πολύ μεγαλύτερο ποσό ισχύος ανάλογα με τις διατάξεις κεραιών που χρησιμοποιούνται. Αυτό είναι γνωστό σε όλους και γιαυτό το λόγο οι περισσότερες κεραίες Ρ/Σ βρίσκονται εκτός κατοικημένων περιοχών. Στις πόλεις βρίσκονται τα studio όπου με κάποιο link εκπέμπονται οι εκπομπές και αναμεταδίδονται στη σωστή συχνότητα από τον πομπό μεγάλης ισχύος που βρίσκεται σε κάποια κοντινή κορυφή. Μέχρι εδώ όλα φαίνονται κατανοητά και ανεβαίνοντας ας πούμε στον Υμητό θα δείτε το αντίστοιχο πάρκο κεραιών.

Τα παραπάνω δεν φαίνεται όμως να συμμερίζεται ο Ρ/Σ του Δήμου Λάρισας 93,6MHz που εδώ και αρκετά χρόνια έχει στημένη την κεραία του στο κέντρο της Λάρισας (από το παλιό κτήριο του Μοίχου)!!! Απέναντι από ένα Γυμνάσιο - Λύκειο με τους ανυποψίαστους Καθηγητές - Μαθητές. Στην ίδια οπτική ευθεία με τις πολυκατοικίες της περιοχής. Με τους ανυποψίαστους πολίτες που είτε κοιμούνται είτε εργάζονται είτε κάνουν οτιδήποτε δέχονται την ακτινοβολία 24ώρες το 24ωρο. Όσο για την ένταση της Η/Α στον περιβάλλοντα χώρο.. είναι απλό ή να μετρηθεί από την ΕΕΤΤ ή να την υπολογίσουμε με μεγάλη ακρίβεια.

Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω είναι πως σε μιά πόλη 200 και πλέον χιλιάδων ανθρώπων κανείς δεν νοιάστηκε.. για την υγεία των ανυποψίαστων πολιτών (και ιδιαίτερα των μαθητών του σχολείου) ΣΑΣ ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΩ ΟΤΙ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΠΡΟΚΕΙΤΕ ΝΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΟΥΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ (4ο) ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ.

Η τελευταία επιφύλαξη που έχω είναι να με διαψεύσει κάποιος αρμόδιος σχετικά με τον χώρο (π.χ. ότι δεν γίνεται πια εκπομπή από εκεί και η κεραία έχει διακοσμητικό χαρακτήρα οπότε καλό θα ήταν να ξηλωθεί γιατί προκαλεί ασχήμια στον περιβάλλοντα χώρο)

Σας μεταφέρω αυτούσιο το εδάφιο από την ΕΕΤΤ (1)
Σύμφωνα με τον Νόμο 3431/2006, γύρω από κάθε κατασκευή κεραίας που εκπέμπει ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία δεν θα πρέπει να υπάρχουν χώροι προσπελάσιμοι από
το γενικό πληθυσμό, στους οποίους τα επίπεδα έκθεσης υπερβαίνουν το 70% των ορίων της
ICNIRP. Επιπλέον, σε περίπτωση εγκατάστασης κατασκευής κεραίας σε απόσταση μικρότερη από 300 μέτρα από την περίμετρο κτιριακών εγκαταστάσεων βρεφονηπιακών σταθμών, σχολείων, γηροκομείων και νοσοκομείων, τα επίπεδα έκθεσης του κοινού απαγορεύεται να υπερβαίνουν το 60% των ορίων της ICNIRP. Δηλαδή εφαρμόζονται ακόμα αυστηρότερα όρια σε σχέση με αυτά που ορίζονται από την ICNIRP

Κύριε Δήμαρχε απαντήστε μας...

Σχετικά sites:
EETT
(1) Ηλεκτρομαγνητική Ακτινοβολία & Κινητή Τηλεφωνία Τα επιστημονικά δεδομένα (αρχείο pdf, 2.29 ΜΒ)

(2)Παγκόσμια αποδεκτά όρια για την έκθεση στην Η/Μ ακτινοβολία ICNIRP

3 σχόλια:

Niemandsrose είπε...

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει σε περιοχή του Ηρακλείου Κρήτης. Ομάδα από το Τμήμα Κοινωνικής Ιατρικής του Παν/μίου Κρήτης παρατήρησε ότι σε συγκεκριμένη περιοχή αυξήθηκαν τα κρούσματα καρκίνου. Όταν έγιναν μετρήσεις στην εκπομπή Η/Α κρίθηκε πως η δημόσια υγεία δε διατρέχει κίνδυνο.Θέλω να πω, με ποια κριτήρια μετράται η επικινδυνότητα;

http://www.patris.gr/articles/99173/48851
http://www.patris.gr/articles/98004/47951

www.katagelies.gr/katagelies/ είπε...

Στείλτε μας φωτογραφίες και λεπτομέρειες και θα προσπαθήσουμε να προωθήσουμε το θέμα. Είναι σοβαρό

Ανώνυμος είπε...

Στό Blog: http://em-pollution-gr.blogspot.com δίνονται αρκετές πληροφορίες σε θέματα ηλεκτρομαγνητικής ρύπανσης.

Ενα θέμα πού λείπει είναι το πού μπορούν να βρεθούν συσκευές να μετράνε πεδία.

Ετσι ο καθένας θα μπορεί να μετράει το πεδίο και να καταλαβαίνει τι του γίνεται.

Το θέμα είναι ποιές είναι οι τιμές ασφαλείας ηλεκτρικού και μαγνητικού πεδίου σε συγκεκριμένη συχνότητα και πώς να τις μετράμε μόνοι μας.